dimarts, 28 de juliol del 2009

La superació d’estereotips protagonitza el Tercer Zoom del Llatinoamèrica ProjecCAT

El passat 23 i 24 de juliol es van presentar els treballs dels col·lectius participants al Llatinoamèrica ProjecCAT, a més a més d’una sessió especial de videoart centreamericà, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Els diferents materials destacaven per la diversitat de temàtiques que tractaven, així com en el gènere utilitzat per presentar-les, des del documental, passant per audiovisuals experimentals o la ficció.

L’obertura de la primera sessió, va anar a càrrec de “Mirades i retrats” i “Hablando de inspiración”, d’Anna Luchesse i Juliana Maruri, respectivament. “Del interior de la tierra”, de Rayner Buitrago i John Fernando, ens va acostar a les troballes de fòssils i eines arqueològiques descobertes per Sady Molina, un home que fa 40 anys que va arribar a Agualinda (Colòmbia) on ha muntat un petit museu paleo-arqueològic.

Del documental al videoart amb els curtmetratges “End of time”, caracteritzat pel fet d’haver estat produit amb un telèfon mòbil per Illian Frich i “Pong”, una composició visual formada per imatges andines i urbanes mesclades amb vectors de colors sòlids de Sebastián Mealla.

La sèrie de ficció-documental “Connectats” va mostrar l’intercanvi més juvenil narrant les històries d’adolescents en ambients interculturals de Barcelona i rodalies. Mentre que “Entre Santos”, un viatge a la festa en honor a Sant Sebastià i Sant Blasi, va tancar les projeccions del passat dijous.

Aquest Tercer Zoom de la Mostra, dividit en dos sessions audiovisuals, també va acollir un fòrum amb els col·lectius i associacions participants, entorn a l’ús de l’audiovisual o de qualsevol altre suport i forma artística per tal de fer arribar la realitat llatinoamericana a Catalunya i generar nous materials i noves formes de treballar en la interculturalitat que promoguin el diàleg i aconsegueixin superar estereotips entorn a Llatinoamèrica.

El fòrum va obrir la programació del segon dia amb un ric i energètic debat i es va poder seguir simultàniament per Internet mitjançant una aplicació d’streaming. A continuació, va ser el torn d’“Inquietas imágenes” una sessió especial de videocreació centroamericana entre subjectes i documents, comissariada per Ernesto Calvo i María José Monge.

Acte seguit, ens vam endinsar als diferents móns que conformen la pluricultural i multiètnica Guatemala, a través de la mirada d’Alejo Crisóstomo a “Qak’aslemal” (Nuestra existencia); vam reviure la història dels descendents dels colons alemans i austríacs que arribaren al Perú al 1859, a “120 años de soledad” de Jorge Marroquín i Jörg Förster, i ens vam sorprendre en conèixer el retrat de l’últim geler del Chimborazo d’Equador, gràcies al documental de José Antonio Guayasamin i Igor Guayasamin, “Baltazar Ushka. El tiempo congelado”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada