dimecres, 22 de juliol del 2009

Llum, càmera…el diàleg intercultural audiovisual en acció

Obertura de la Mostra Llatinoamèrica Projeccat

Aquest matí l’Espai 4 del Palau de la Virreina ha acollit la presentació pública de “Llatinoamèrica ProjecCAT. Mostra Audiovisual de Nous Col·lectius”, organitzada per l’Àrea de Cultura Contemporània de la Federació d’Entitats Llatinoamericanes de Catalunya, Fedelatina.

La coordinadora de la Mostra, Mireia Cirera, ha donat la benvinguda pública afirmant que la Mostra és, d’una banda, la culminació d’un llarg procés de treball iniciat per l'àrea de Cultura Contemporània de Fedelatina i d'altra banda, representa el punt de partida d'una nova modalitat de treball per enfortir la xarxa d'associacions i continuar fomentant el diàleg intercultural.

El president de Fedelatina, Javier Bonomi, ha remarcat la importància de la interculturalitat del projecte, fonamental per fer un pas endavant a nivell humà, sortint de les imatges estereotipades que es projecten dels països llatinoamericans, Cal “mirar-nos i redescobrir-nos”, expressa Bonomi. D’aquí rau la necessitat d’un projecte com Llatinoamèrica Projeccat que busca generar vies de diàleg a través de l’audiovisual.

Una de les potencialitats del cinema llatinoamericà, segons el director de Cooperació i Relacions Sectorials de ICUB, Carles Sala, és la capacitat de fer cinema de gran qualitat amb pocs recursos. A més a més, Lucía Morán, membre d’un dels col·lectius participants, Crearte, agraeix els esforços invertits en la Mostra ja que aquesta suposa “ un espai de coneixement per compartir experiències comunes amb altres col·lectius que treballen en el camp audiovisual i funcionen de manera autònoma”.

L’última intervenció ha estat la del coordinador de Comunicació i Joventut de Fedelatina, Carlos Piegari, que ha presentat l’activitat dedicada a les empreses de comunicació que han treballat per a la inclusió social i han generat xarxes comunicatives fonamentals per a la integració de les persones nouvingudes.

Un cop presentada la Mostra, s’ha inaugurat la instal·lació audiovisual permanent de tres pantalles ubicada a la planta baixa del Palau de la Virreina, on fins el dia 26 d’aquest mes, es projectaran peces de cada col·lectiu, consistents en entrevistes, reportatges i treballs dels col·lectius participants.

Les aportacions de totes i tots els ponents han anat encaminades cap a una mateixa idea: la interculturalitat com a marca. En una Catalunya cada cop més diversa, Llatinoamèrica Projeccat invita a tot el públic a superar falses creències i deconstruir l’imaginari per aconseguir espais d’igualtat i tolerància construïts entre totes les persones.


Luz, Cámara…el diálogo intercultural audiovisual en acción
Apertura de la Mostra Llatinoamèrica Projeccat

Esta mañana el Espai 4 del Palau de la Virreina ha acogido la presentación pública de “Llatinoamèrica ProjecCAT. Mostra Audiovisual de Nous Col•lectius”, organizada por el Área de Cultura Contemporánea de la Federació d’Entitats Llatinoamericanes de Catalunya, Fedelatina.

La coordinadora de la Mostra, Mireia Cirera, ha dado la bienvenida pública afirmando que la Mostra es, de un lado, la culminación de un largo proceso de trabajo iniciado por el área de cultura contemporánea de Fedelatina y del otro, representa el punto de partida de una nueva modalidad de trabajo para fortalecer la red de asociaciones y continuar fomentando el diálogo intercultural.

El presidente de Fedelatina, Javier Bonomi, ha remarcado la importancia de la interculturalidad del proyecto, fundamental para dar un paso adelante a nivel humano, escapando de las imágenes estereotipadas que se proyectan de los países latinoamericanos. Es necesario “mirarnos y redescubrirnos”, expresa Bonomi. De aquí, la necesidad de un proyecto como Llatinoamèrica Projeccat que busca generar vías de diálogo a través del audiovisual.

Una de las potencialidades del cine latinoamericano, según el director de Cooperació i Relacions Sectorials de l’ICUB, Carles Sala, es la capacidad de hacer cine de gran calidad con pocos recursos. Además, Lucía Morán, miembra de uno de los colectivos participantes, Crearte, agradece los esfuerzos invertidos en la Mostra ya que ésta supone “ un espacio de conocimiento para compartir experiencias comunes con otros colectivos que trabajan en el campo audiovisual y funcionan autónomamente”.

La última intervención ha sido la del coordinador del área de comunicación y juventud de Fedelatina, Carlos Piegari, quien ha presentado la actividad dedicada a los emprendimientos de comunicación que han trabajado por la inclusión social y han generado redes comunicativas fundamentales para la integración de las personas “nouvingudes”.

Una vez presentada la Mostra, se ha inaugurado la instalación audiovisual permanente de tres pantallas ubicada en la planta baja del Palau de la Virreina, donde hasta el día 26 de este mes, se proyectaran piezas de cada colectivo, consistentes en entrevistas, reportajes y trabajos de los colectivos participantes.

Las aportaciones de todas y todos los ponentes apuntan a una misma idea: la interculturalidad como marca. En una Catalunya cada vez más diversa, Llatinoamèrica Projeccat invita a todo el público a superar falsas creencias y deconstruir el imaginario para conseguir espacios de igualdad y tolerancia construidos entre todas las personas.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada