dijous, 30 de juliol del 2009

Agraïments

Llatinoamèrica ProjecCAT ha estat molt més que una mostra itinerant de cultura contemporània. Tal com s’havia ideat i impulsat, ha aconseguit donar un pas conscient i decidit per generar espais de trobada entre col•lectius que utilitzen el llenguatge audiovisual com a eina per mostrar les realitats canviants i tan diverses que tenen lloc a l’altra banda de l’oceà, a Llatinoamèrica. Però que a la vegada es construeixen des de Catalunya.

Establir ponts de diàleg bidireccionals i enriquidors ha estat una de les vessants de la mostra que més ens ha complagut. Quatre Zooms. Quatre espais. Més de 10 dies. Un objectiu: projectar per transformar l’imaginari de moltes persones. Hem creat així un espai de coneixença per compartir que s'anirà reformulant amb l'aportació de totes i tots plegats en el futur.

Des de l'organització de Llatinoamèrica ProjecCAT de Fedelatina volem agrair especialment el suport de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, l'Institut de Cultura de Barcelona i el Departament de Cultura i de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.


Al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i al Museu d'Història de Barcelona per la seva acollida i col.laboració.


A totes les associacions i col.lectius de Llatinoamèrica ProjecCAT -els protagonistes d'aquesta mostra- que han participat i han col.laborat en el contingut i el procés d'aquest projecte.



Llatinoamèrica ProjecCAT ha sido mucho más que una muestra itinerante de cultura contemporánea. Tal como se había ideado e impulsado, ha conseguido dar un paso consciente y decidido para generar espacios de encuentro entre colectivos que utilizan el lenguaje audiovisual como herramienta para mostrar las realidades cambiantes y tan diversas que tienen lugar en el otro lado del océano, en Latinoamérica. Pero que a la vez se construyen desde Catalunya.


Establecer puentes de diálogo bidireccionales y enriquecedores ha sido una de las vertientes de la muestra que más nos ha complacido. Cuatro Zooms. Cuatro espacios. Más de 10 dias. Un objetivo: proyectar para transformar el imaginario de muchas personas. Hemos creado así un espacio de conocimiento para compartir que se irá reformulando con la aportación de todas y todos juntos en el futuro.

Desde la organización de Llatinoamèrica ProjecCAT de Fedelatina queremos agradecer especialmente el apoyo del Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, el Institut de Cultura de Barcelona y el Departament de Cultura i de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) y al Museu d'Història de Barcelona por su acogida y colaboración.


A todas las asociaciones y colectivos de Llatinoamèrica ProjecCAT -las y los protagonistas de esta muestra- que han participado y han colaborado en el contenido y el proceso de este proyecto.


dimarts, 28 de juliol del 2009

Llatinoamèrica ProjecCAT arriba al seu punt i final


El Museu d’Història de Barcelona ha estat l’escenari de clausura del Llatinoamèrica ProjecCAT, amb una presentació de diverses empreses de comunicació fundades en els últims anys, que han contribuit a la construcció de nous vincles, itineraris i cooperació intercultural.

Sota el títol “Premsa de proximitat i vincles urbans a Barcelona. Associacions del col.lectiu immigrant llatinoamericà que van utilitzar la comunicació com a eina inclusiva” s’ha realitzat una successió d’entrevistes amb les i els participants d’aquestes experiències.

Davant de la creixent consolidació del teixit associatiu que ofereix assessorament a les persones "nouvingudes" cobrint així el servei en que es centraven aquestes empreses, la comunicació ha donat un gir per tal d'informar i entretindre tant al públic llatinoamericà com a la població autòctona. Uns han aprofundit en l’anàlisi polític i cultural com ens comentava el director del periòdic Mundo Hispano, Felipe Villa; mentre altres, treballen la interculturalitat a través de les ones radiofòniques, com Javier Bonomi, director i conductor del programa Comunitat o difonen música diversa de qualitat com Ràdio Gladys Palmera.

També hi ha qui fa d'altaveu de les activitats culturals que es desenvolupen a Catalunya, com ens explicaven el director i el subdirector de la revista Catalina, Sergio Andreo i Sergio Alessandria. L’únic projecte que ha mantingut la difusió de serveis, cursos, assessorament i activitats diverses des de que va nèixer fins als nostres dies és el Fedeboletín dirigit per Ana María Díquez, una agenda setmanal de la Federació d’Entitats Llatinoamericanes de Catalunya que arriba a més de 10.000 persones.

El diàleg amb els i les diferents participants ha comptat amb la projecció d’un clip entrevista de presentació de cada projecte i les seues respectives ponents. Aquesta última activitat del Llatinoamèrica ProjecCAT està enmarcada en l’exposició Barcelona connectada: Ciutadans transnacionals que es pot visitar al Museu d’Història de la Ciutat fins al 30 de setembre.


Llatinoamèrica ProjecCAT llega a su punto y final
El Museu d’Història de Barcelona ha sido el escenario de clausura del Llatinoamèrica ProjecCAT, con una presentación de distintos emprendimientos de comunicación que tuvieron lugar en estos últimos años y que han contribuido en la construcción de nuevos vínculos, itinerarios y cooperación intercultural.

Bajo el título “Premsa de proximitat i vincles urbans a Barcelona. Associacions del col.lectiu immigrant llatinoamericà que van utilitzar la comunicació com a eina inclusiva” se ha realizado una suceción de entrevistas con los y las participantes de estas experiencias.

Ante la cresciente consolidación del tejido asociativo que ofrece asesoramiento a las personas “nouvingudes” cubriendo así el servicio que ofrecían estos emprendimientos en su orígen, la comunicación ha dado un giro para informar y entretener tanto al público latinoamericano como a la población autóctona.

Unos han profundizado en el análisis político y cultural como nos comentava el director del periódico Mundo Hispano, Felipe Villa; mientras que otros han trabajado la interculturalidad a través de las ondas radiofónicas, como Javier Bonomi, director y conductor del programa Comunitat o han difundido música diversa de calidad como Ràdio Gladys Palmera.

También los hay quienes se han convertido en un altavoz de las actividades culturales que se desarrollan en Catalunya, como nos explicavan el director y el subdirector de la revista Catalina, Sergio Andreo y Sergio Alessandria. El único proyecto que ha mantenido la difusión de servicios, cursos, asesoramiento y otras actividades desde que nació hasta nuestros días es el Fedeboletín dirigido por Ana María Díquez, una agenda semanal de la Federació d’Entitats Llatinoamericanes de Catalunya que llega a más de 10.000 personas.

El diálogo con los y las diferentes participantes ha contado con la proyección de un clip-entrevista de presentación de cada proyecto y sus respectivos ponentes. Esta último “zoom” del Llatinoamèrica ProjecCAT está enmarcada en la exposición “Barcelona connectada: Ciutadans transnacionals” que se puede visitar al Museu d’Història de la Ciutat hasta el 30 de septiembre.

La superació d’estereotips protagonitza el Tercer Zoom del Llatinoamèrica ProjecCAT

El passat 23 i 24 de juliol es van presentar els treballs dels col·lectius participants al Llatinoamèrica ProjecCAT, a més a més d’una sessió especial de videoart centreamericà, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Els diferents materials destacaven per la diversitat de temàtiques que tractaven, així com en el gènere utilitzat per presentar-les, des del documental, passant per audiovisuals experimentals o la ficció.

L’obertura de la primera sessió, va anar a càrrec de “Mirades i retrats” i “Hablando de inspiración”, d’Anna Luchesse i Juliana Maruri, respectivament. “Del interior de la tierra”, de Rayner Buitrago i John Fernando, ens va acostar a les troballes de fòssils i eines arqueològiques descobertes per Sady Molina, un home que fa 40 anys que va arribar a Agualinda (Colòmbia) on ha muntat un petit museu paleo-arqueològic.

Del documental al videoart amb els curtmetratges “End of time”, caracteritzat pel fet d’haver estat produit amb un telèfon mòbil per Illian Frich i “Pong”, una composició visual formada per imatges andines i urbanes mesclades amb vectors de colors sòlids de Sebastián Mealla.

La sèrie de ficció-documental “Connectats” va mostrar l’intercanvi més juvenil narrant les històries d’adolescents en ambients interculturals de Barcelona i rodalies. Mentre que “Entre Santos”, un viatge a la festa en honor a Sant Sebastià i Sant Blasi, va tancar les projeccions del passat dijous.

Aquest Tercer Zoom de la Mostra, dividit en dos sessions audiovisuals, també va acollir un fòrum amb els col·lectius i associacions participants, entorn a l’ús de l’audiovisual o de qualsevol altre suport i forma artística per tal de fer arribar la realitat llatinoamericana a Catalunya i generar nous materials i noves formes de treballar en la interculturalitat que promoguin el diàleg i aconsegueixin superar estereotips entorn a Llatinoamèrica.

El fòrum va obrir la programació del segon dia amb un ric i energètic debat i es va poder seguir simultàniament per Internet mitjançant una aplicació d’streaming. A continuació, va ser el torn d’“Inquietas imágenes” una sessió especial de videocreació centroamericana entre subjectes i documents, comissariada per Ernesto Calvo i María José Monge.

Acte seguit, ens vam endinsar als diferents móns que conformen la pluricultural i multiètnica Guatemala, a través de la mirada d’Alejo Crisóstomo a “Qak’aslemal” (Nuestra existencia); vam reviure la història dels descendents dels colons alemans i austríacs que arribaren al Perú al 1859, a “120 años de soledad” de Jorge Marroquín i Jörg Förster, i ens vam sorprendre en conèixer el retrat de l’últim geler del Chimborazo d’Equador, gràcies al documental de José Antonio Guayasamin i Igor Guayasamin, “Baltazar Ushka. El tiempo congelado”.

dilluns, 27 de juliol del 2009

Demà, Quart i últim Zoom: Premsa de proximitat al MUHBA

Llatinoamèrica ProjecCAT, Mostra Audiovisual de Nous Col.lectius presenta en el marc de l’exposició Barcelona connectada: Ciutadans transnacionals, Premsa de proximitat i vincles urbans a Barcelona. Associacions del col.lectiu immigrant llatinoamericà que van utilitzar la comunicació com a eina inclusiva. Les possibilitats que aquests projectes van aportar en la construcció de vincles, itineraris i cooperació intercultural a la ciutat de Barcelona es parlaran i exposaran en una taula rodona amb participants de diferents associacions:

El Fedeboletín, el butlletí electrònic de Fedelatina
Red Solidària i la radiofonia local
Associació Ser Hispano i el diari Mundo Hispano
Associació per a la Integració llatina SERES i la seva revista Catalina
Associació Amics de la Cultura i de la Música Caribenya i la seva FM Radio Gladys Palmera
Vídeo y diálogo sobre medios de comunicación

Lloc: Museu d’Història de Barcelona, MUHBA Conjunt Monumental de la Plaça del Rei; Plaça del Rei, s/n; 08002 Barcelona. Sala Martí l’Humà.
Dia: 28 de juliol
Hora: 18:30h

divendres, 24 de juliol del 2009

Atenció: Fòrum en viu des d'Internet

Avui divendres 24 de juliol, a partir de les 17:30 en parlem

Aquesta tarda, aquelles persones que estiguin interessades a participar del fòrum però que no puguin participar-hi físicament des del CCCB estan convidades a fer-ho per Internet, des del canal de videostreaming al que podran accedir a través del següent domini:

http://www.ustream.tv/channel/llatinoamerica-pojeccat

Ja no hi ha excuses que valguin per compartir experiències!

Avui: fòrum amb els col·lectius i projeccions al CCCB

Les projeccions continuen mostrant-nos altres realitats llatinoamericanes, i en aquesta sessió, centreamericanes, a l'Auditori del CCCB. Esteu tots i totes invitades aquesta tarda a les 19h per gaudir de l'última projecció de la Mostra.

I a més a més no us perdeu a les 17:30 a l'aula 2 del CCCB el fòrum amb els col·lectius participants.

Divednres, 24 de juliol de 2009,

de 17:30h a 19h
; Programació a l'aula 2: Fòrum amb els col·lectius i associacions participants

a partir de las 19h; Programació a l'Auditori:
- Sessió especial sobre videoart centreamericà

-“Inquietas imágenes”. Videocreació centroamericana entre subjectes i documents. Comissariat: Ernesto Calvo – María José Monge (Costa Rica). 60’ (sessió especial sobre videoart centroamericà)

-“Qak’aslemal”. Alejo Crisóstomo. Guatemala. 2007. 26’ (Asociación Cultural Crearte)

-“120 años de soledad”. Jorge Marroquín, Jörg Förster. Perú. 2007. 40’. (Una mirada al Sur).

-“Baltazar Ushka. El tiempo congelado”. José Antonio Guayasamin, Igor Guayasamin. Equador. 2008. 23’ (Cinecuanon)

dijous, 23 de juliol del 2009

Vine al Tercer Zoom del Llatinoamèrica ProjecCAT

Avui 23 de juliol, dins del Llatinoamèrica ProjecCAT. Mostra Audiovisual de Nous Col·lectius, es presentarà un treball de cada col•lectiu/festival participant (documental, ficció, experimental, etc.). I per seguir amb la programació, demà es realitzarà una sessió especial de videoart centreamericà comissariada per l’Ernesto Calvo i la María José Monge.


Dijous, 23 de juliol de 2009, 19h

Programació:

-“Mirades i retrats”. Anna Luchesse. Brasil. 2008. 6’32’’ (“Roots & Routes”. XenoMedia – Observatori de la Diversitat)

- “Hablando de inspiración”. Juliana Maruri. Colombia. 2007. 2’ (“Roots & Routes”. XenoMedia – Observatori de la Diversitat) “Roots and Routes”. 2008. Xenomedia. 7’

-“Del interior de la tierra”. Rayner Buitrago Vera, John Fernando Velásquez. Colombia. 2009. 65’ (elparlante).

-“End of Time”. Fran Ilich. Mèxic. 2008. 4’28’’ i “Pong”. Sebastián Mealla C. - música de Juan Reyes. Argentina-Colombia. 2008. 3'55'' Peça publicada a Sudamérica Electrónica 2, Compilación Iberoamericana (2008). (Modular + Tijuana MediaLab)

-“Connectats La Serie”. Connectats. Catalunya. 2008. 60’.

-“Entre Santos”. Isabell Dahl, Roberio Pitanga. Brasil. 2007. 16’ (BrasilNoar)

Divendres, 24 de juliol de 2009,
de 17:30h a 19h

Programació a l’aula 2: Fòrum amb els col.lectius i associacions participants

a partir de les 19h

Programació a l’Auditori:
-“Inquietas imágenes”. Videocreació centroamericana entre subjectes i documents. Comissaris: Ernesto Calvo – María José Monge (Costa Rica). 60’ (sessió especial sobre videoart centroamericà)

-“Qak’aslemal”. Alejo Crisóstomo. Guatemala. 2007. 26’ (Asociación Cultural Crearte)

-“120 años de soledad”. Jorge Marroquín, Jörg Förster. Perú. 2007. 40’. (Una mirada al Sur).

-“Baltazar Ushka. El tiempo congelado”. José Antonio Guayasamin, Igor Guayasamin. Equador. 2008. 23’ (Cinecuanon)

Lloc: Auditori CCCB. C/Montalegre, 5. Barcelona
Dies: 23 i 24 de juliol
Hora: 19h (les dos sessions)

No t'ho perdis. Audiovisuals de qualtitat i gratuïts!

dimecres, 22 de juliol del 2009

Segon Zoom: Projecció de vídeos

Ahir dimarts 21 de juliol, el Casal Llatinoamericà (seu de Fedelatina) va acollir el Segon Zoom del Llatinoamèrica Projeccat. A partir de les 19:30, es van projectar diferents materials audiovisuals colombians sobre la diàspora que reflexen la cultura de les poblacions vulnerables.

Així vam tindre l'oportunitat d'apropar-nos al conflicte colombià i la realitat de la seua gent, començant amb Soraya. Amor no es olvido de Marta Rodríguez i Fernando Restrepo. Un film que narra la la història íntima i senzilla de Soraya Palacios, mare de sis fills obligada a abandonar la seua terra natal després que els paramilitars matessin al seu marit.


Seguidament va ser el torn d'Eduardo Carrillo i las Pequeñas voces, un curtmetratge realitzat amb i sobre els infants desplaçats per la violència a Colòmbia.

El resultat, un híbrid entre documental i animació per ordinador on les veus dels i de les més petites narren la seua crua realitat (traficants de cocaïna, matances tant per part de guerrillers com per les forces paramilitars, violacions de drets humans bàsics...).


El curtmetratge experimental Entre Mundos de Carlos F.Cordero va posar el punt final de les projeccions, mostrant les migracions del camp i de la selva a les urbes colombianes, un món aliè i fred per les persones d'origen rural.

Tots els materials projectats van anar a càrrec de l'Associació Imago Barcelona per la cooperació, el desenvolupament i la solidaritat.

Llum, càmera…el diàleg intercultural audiovisual en acció

Obertura de la Mostra Llatinoamèrica Projeccat

Aquest matí l’Espai 4 del Palau de la Virreina ha acollit la presentació pública de “Llatinoamèrica ProjecCAT. Mostra Audiovisual de Nous Col·lectius”, organitzada per l’Àrea de Cultura Contemporània de la Federació d’Entitats Llatinoamericanes de Catalunya, Fedelatina.

La coordinadora de la Mostra, Mireia Cirera, ha donat la benvinguda pública afirmant que la Mostra és, d’una banda, la culminació d’un llarg procés de treball iniciat per l'àrea de Cultura Contemporània de Fedelatina i d'altra banda, representa el punt de partida d'una nova modalitat de treball per enfortir la xarxa d'associacions i continuar fomentant el diàleg intercultural.

El president de Fedelatina, Javier Bonomi, ha remarcat la importància de la interculturalitat del projecte, fonamental per fer un pas endavant a nivell humà, sortint de les imatges estereotipades que es projecten dels països llatinoamericans, Cal “mirar-nos i redescobrir-nos”, expressa Bonomi. D’aquí rau la necessitat d’un projecte com Llatinoamèrica Projeccat que busca generar vies de diàleg a través de l’audiovisual.

Una de les potencialitats del cinema llatinoamericà, segons el director de Cooperació i Relacions Sectorials de ICUB, Carles Sala, és la capacitat de fer cinema de gran qualitat amb pocs recursos. A més a més, Lucía Morán, membre d’un dels col·lectius participants, Crearte, agraeix els esforços invertits en la Mostra ja que aquesta suposa “ un espai de coneixement per compartir experiències comunes amb altres col·lectius que treballen en el camp audiovisual i funcionen de manera autònoma”.

L’última intervenció ha estat la del coordinador de Comunicació i Joventut de Fedelatina, Carlos Piegari, que ha presentat l’activitat dedicada a les empreses de comunicació que han treballat per a la inclusió social i han generat xarxes comunicatives fonamentals per a la integració de les persones nouvingudes.

Un cop presentada la Mostra, s’ha inaugurat la instal·lació audiovisual permanent de tres pantalles ubicada a la planta baixa del Palau de la Virreina, on fins el dia 26 d’aquest mes, es projectaran peces de cada col·lectiu, consistents en entrevistes, reportatges i treballs dels col·lectius participants.

Les aportacions de totes i tots els ponents han anat encaminades cap a una mateixa idea: la interculturalitat com a marca. En una Catalunya cada cop més diversa, Llatinoamèrica Projeccat invita a tot el públic a superar falses creències i deconstruir l’imaginari per aconseguir espais d’igualtat i tolerància construïts entre totes les persones.


Luz, Cámara…el diálogo intercultural audiovisual en acción
Apertura de la Mostra Llatinoamèrica Projeccat

Esta mañana el Espai 4 del Palau de la Virreina ha acogido la presentación pública de “Llatinoamèrica ProjecCAT. Mostra Audiovisual de Nous Col•lectius”, organizada por el Área de Cultura Contemporánea de la Federació d’Entitats Llatinoamericanes de Catalunya, Fedelatina.

La coordinadora de la Mostra, Mireia Cirera, ha dado la bienvenida pública afirmando que la Mostra es, de un lado, la culminación de un largo proceso de trabajo iniciado por el área de cultura contemporánea de Fedelatina y del otro, representa el punto de partida de una nueva modalidad de trabajo para fortalecer la red de asociaciones y continuar fomentando el diálogo intercultural.

El presidente de Fedelatina, Javier Bonomi, ha remarcado la importancia de la interculturalidad del proyecto, fundamental para dar un paso adelante a nivel humano, escapando de las imágenes estereotipadas que se proyectan de los países latinoamericanos. Es necesario “mirarnos y redescubrirnos”, expresa Bonomi. De aquí, la necesidad de un proyecto como Llatinoamèrica Projeccat que busca generar vías de diálogo a través del audiovisual.

Una de las potencialidades del cine latinoamericano, según el director de Cooperació i Relacions Sectorials de l’ICUB, Carles Sala, es la capacidad de hacer cine de gran calidad con pocos recursos. Además, Lucía Morán, miembra de uno de los colectivos participantes, Crearte, agradece los esfuerzos invertidos en la Mostra ya que ésta supone “ un espacio de conocimiento para compartir experiencias comunes con otros colectivos que trabajan en el campo audiovisual y funcionan autónomamente”.

La última intervención ha sido la del coordinador del área de comunicación y juventud de Fedelatina, Carlos Piegari, quien ha presentado la actividad dedicada a los emprendimientos de comunicación que han trabajado por la inclusión social y han generado redes comunicativas fundamentales para la integración de las personas “nouvingudes”.

Una vez presentada la Mostra, se ha inaugurado la instalación audiovisual permanente de tres pantallas ubicada en la planta baja del Palau de la Virreina, donde hasta el día 26 de este mes, se proyectaran piezas de cada colectivo, consistentes en entrevistas, reportajes y trabajos de los colectivos participantes.

Las aportaciones de todas y todos los ponentes apuntan a una misma idea: la interculturalidad como marca. En una Catalunya cada vez más diversa, Llatinoamèrica Projeccat invita a todo el público a superar falsas creencias y deconstruir el imaginario para conseguir espacios de igualdad y tolerancia construidos entre todas las personas.


dijous, 2 de juliol del 2009

Presentació

“Llatinoamèrica ProjecCAT. Mostra Audiovisual de Nous Col.lectius” és una proposta d’itinerari cultural, ideada i impulsada per l’àrea de Cultura Contemporània de Fedelatina, que té per objectiu generar un espai de trobada entre Amèrica Llatina i Catalunya, a través de pràctiques culturals que fomentin el diàleg, la participació i la convivència intercultural.

En aquesta primera edició de Llatinoamèrica ProjecCAT el llenguatge audiovisual es planteja com una eina de sensibilització i de coneixement mutu per tal d’afavorir àmbits de diàleg, reflexió i anàlisi sobre realitats i problemàtiques actuals.

Durant uns dies s’apleguen a la ciutat de Barcelona noves iniciatives culturals independents que interactuen amb l’entorn català de diferents maneres. Les experiències van des del fet de sumar talents d’aquí i d’allà per a explicar les realitats que es perceben, plataformes i festivals creats per entitats amb la voluntat de difondre la producció audiovisual llatinoamericana, així com associacions i col.lectius que treballen per afavorir la interculturalitat a través del format audiovisual.

L’itinerari cultural comptarà, en aquesta primera edició, amb la participació de l’àrea de Comunicació de Fedelatina que s’integra al projecte mitjançant la coordinació de l’esdeveniment “Premsa de proximitat i vincles urbans a Barcelona. Associacions del col.lectiu immigrant llatinoamericà que van utilitzar la comunicació com a eina inclusiva”. Aquest capítol es centra en alguns projectes vinculats a la premsa de proximitat generada a Barcelona per i per al col.lectiu immigrant d’origen llatinoamericà durant el període 2004-2009. L’enregistrament audiovisual com a bona pràctica audiovisual i el diàleg presencial seran les eines a partir de les quals es podran conèixer les iniciatives que van establir els vincles entre la ciutat i les persones nouvingudes a través de la premsa gràfica, internet i la ràdio.

Fedelatina com a federació que aglutina un centenar d’associacions pretén enfortir el treball en xarxa gràcies a l’articulació d’aquestes iniciatives amb/en l’escenari cultural català. Llatinoamèrica ProjecCAT representa una aportació a la comunitat catalana per tal d’estimular i potenciar una major diversitat de mirades entorn la immigració. Per aquesta raó Fedelatina pretén incidir en aquest encreuament, tot contribuint a la superació dels estereotips i sobretot treballant en la promoció i formalització de processos i esferes de treball comunitari, per tal d’unir esforços i recursos en el foment de la cohesió social.

Els espais

Palau de la Virreina
La Virreina Centre de la Imatge és una aportació fonamental pel teixit cultural de la ciutat. L'Espai 2 i l'Espai Xavier Miserachs, situats al Palau de la Virreina, s'erigeixen com una plataforma de difusió de l'art contemporani. El Palau de la Virreina assumeix, així, una diversitat de projectes que impliquen també una diversitat de suports. Aquesta és la raó per la qual, sense jerarquies, la seua programació abraça la fotografia, l’audiovisual, els espots electorals, l’edició de llibres, la documentació digital o la literatura expandida en l’era de la imatge.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
El CCCB organitza i produeix exposicions, debats, festivals, concerts, programa cicles de cinema, cursos, conferències, fomenta la creació a partir de les noves tecnologies i llenguatges, impulsa la investigació artística en àmbits com el multimèdia, potencia la recerca en el format expositiu, exporta les seves produccions a altres centres culturals, museus i entitats d'àmbit nacional i internacional, alhora que genera debat, pensament i reflexió al voltant de la ciutat i l'espai públic com també sobre els temes que vertebren l'actualitat.

Casal Llatinoamericà – Seu de Fedelatina
És la seu de la Federació d’entitas llatinoamericanes de Catalunya que aglutina més de 100 entitats llatinoamericanes i té la missió de brindar serveis, asistencia i coordinació a les persones immigrades, retornades i a les associacions que les representen. Des de l’Àrea de Cultura Contemporània s’està treballant en el foment i la difusió de la producció cultural llatinoamericana i les noves tendències artístiques que es forgen en la societat contemporània, com a fruit de la trobada i de l’encreuament permanent de cultures.

Museu d’Història de Barcelona
El Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona (MHCB) és un nou concepte de museu, que vol escampar-se per tota la ciutat dotant-se d’un gran nombre d’equipaments que permeten explicar la història de Barcelona en els entorns que n’han estat protagonistes. El seu objectiu és conservar el patrimoni històric de Barcelona, estudiar-lo i documentar-lo amb el màxim rigor, i divulgar-lo entre els seus visitants. MCHB ha esdevingut luna institució que fa seva tota la ciutat de Barcelona, amb el convenciment que la millor manera de preparar el futur és tenir present la memòria col•lectiva.

Els Col·lectius

Associació Cultural Crearte. Mostra de Cine Guatemalteco

La significativa producció audiovisual dels últims anys a Guatemala sobre temes de la realitat social guatemalteca, i el desconeixement sobre aquesta realitat a la població de Catalunya, són les bases per a la creació de La Mostra de Cinema Guatemalteco.

Aquest esdeveniment busca la sensibilització propiciant un espai de trobada, coneixement, debat i comunicació entre Guatemala i Catalunya des de la creació audiovisual. A més a més, de constituir un pont de comunicació i reflexió entre ambdós països, pretén donar a conèixer els avançaments que s’han aconseguit a Guatemala en matèria audiovisual.

Més informació: http://creacine08.blogspot.com


Festival Brasilnoar– Mostra Internacional de Cine Brasilnoar

Des de fa vuit anys Barcelona acull aquest esdeveniment sociocultural multidisciplinar que engloba música, projectes artístics de vanguàrdia, films, cursos, conferències…sobre art contemporani brasiler. El Festival mostra totes les tendències dels principals esdeveniments culturals del món, seleccionant el millor de l’escena brasilera en totes les disciplines d’art.

Una proposta que té la voluntat de divulgar i promocionar la cultura brasilera arreu del món, a la vegada que vol incentivar i promoure l’intercanvi entre l’art del Brasil i que inclou una Mostra Internacional de Cine Brasilnoar una selección oficial anual de curtsmetratges i llargmetratges de directores i directors brasilers .

Més informació: http://festivalbrasilnoar.com


Cinecuanon. Muestra de Cine Ecuatoriano en Catalunya

Cinecuanon és un joc de paraules, variació de l’expressió llatina sine qua non que indica una condició que és indispensable i sota el qual s’amaga una mostra de cinema equatorià.

Una setmana de projeccions de l’Equador de diferents registres, on destaca la secció de documentals i la secció de ficcions que demostren la diversitat en temàtica i estètica de les produccions equatorianes dels últims anys.

Més informació: www.cinecuanon.com


Una Mirada al Sur. Mostra de Cinema Peruà

Una Mirada al Sur. Mostra de Cinema Peruà
a Barcelona, iniciativa de l'Associació Cultural Solidària Caleidoscopio i l'Asociación Contrapunto Multimedia, té com a objectiu, d'una banda, la divulgació de la complexa i rica realitat del Perú, a través del llenguatge audiovisual; i de l'altra, la creació de nous públics interessats en descobrir unes altres realitats per assolir una millor convivència intercultural a la ciutat.

Es tracta d’un recorregut per algunes de les pel·lícules més representatives del cine fet al Perú durant les últimes dècades. La mostra pretén, a més a més, servir de fòrum d’intercanvi cultural entre el públic peruà i d’altres nacionalitats, oferint activitats paral·leles que permetin conèixer la realitat cultural del país andí.

Més informació: www.unamiradaalsur.com


Xenomedia- Observatori per la diversitat

És una associació sense ànim de lucre que estudia la representació de la diversitat en els mitjans de comunicació, coordina l’Observatori de la Diversitat i projectes de caràcter nacional i internacional vinculats al paper dels mitjans de comunicació en els processos d’integració de les minories étniques en aquesta nova societat multicultural.

Xenomedia aposta per la diversitat en els media, desestereotipant-la, de manera que totes les persones puguin sentir-se representades en igualtat de condicions, promovent la participació de les minories étniques com a creadores dels mitjans.

Més informació: www.xmbcn.org


El Parlante

En diferents països de Llatinoamèrica se’l coneix com a “parlante”, “altoparlante”, “corneta” o “bocina” a allò que aquí anomenem altaveu. En moltes ciutats del Carib, enormes “altoparlantes” romanen en les portes de les cases de dia i de nit, per tal d’amenitzar la vida del barri.

La comunicació ens ofereix múltiples possibilitats. Propositiva, oberta, dinàmica, honesta, creativa i transformadora és la comunicació que genera el col·lectiu El Parlante! mitjançant la producció audiovisual, creació i dinamització de continguts en blogs i reds socials.

Més informació: http://elparlante.wordpress.com


Connectats
Connectats és un equip d’ensenyament i realització multidisciplinar de mitjans, que genera espais de capacitació vinculats amb el so, el teatre, el vídeo, la redacció interactiva i la radiofonia.

Aquest equip desenvolupa un magazin a la televisió, un programa de ràdio, una revista i una pàgina web basant-se en els conceptes d’interculturalitat, autogestió i transferència de sabers pràctics. Així contribueix a visibilitzar els continguts que importen i involucren a la joventut, a la vegada que promou l’autonomia, la crítica i el compromís en la seua expressió.

Més informació: www.xtvlblocs.cat/connectats


Col·lectiu Modular
Modular és un grup independent amb seu a Argentina, format el 2007 amb l’objectiu de fomentar la consolidació d’un espai local de producció i pensament al voltant de la tríada art-tecnologia-societat.

Més de 10 anys de treball en art i tecnologia a Llatinoamèrica consoliden a aquest projecte de producció, reflexió i documentació. En aquesta mostra Modular compta amb la col·laboració de:

Tijuana MediaLab

És un espai de treball digital dedicat a la producció i investigació al voltant dels media i la societat en l’era de la globalització. Els i les seues integrants provenen de diferents camps i busquen potenciar la col·laboració interdisciplinària en la teoria i la pràctica creativa.

Més informació: www.modular.org.ar